top of page

Het 

logo-miriam_small.png

project

Empowering van alleenstaande mama’s

Het MIRIAM-project, ontwikkeld door de Vrouwenraad en de POD Maatschappelijke integratie, is een intensief begeleidingstraject op maat van alleenstaande mama’s die zich in een kwetsbare situatie bevinden. 

In regie van Welzijnsband Meetjesland werd dit project uitgerold in zowel Eeklo, Maldegem, Zelzate als Evergem

 
Voor wie? 


Zowel in Eeklo, Maldegem, Evergem als Zelzate wordt een groep gevormd van alleenstaande mama's met kinderen van 0 t.e.m. 18 jaar, die hulp kunnen gebruiken en hierbij zowel individueel als in groep met andere mama’s mee aan de slag willen gaan.  

ezgif.com-gif-maker (1).jpg
ezgif.com-gif-maker.jpg

Wat kan je verwachten?


De casemanagers ondersteunen per gemeente een jaar lang de mama’s bij al hun individuele vragen, zorgen en problemen. Dit kan gaan over brieven, facturen, werk, opleiding, opvang, school, gezondheid, vrije tijd,… De individuele contactmomenten gaan door op een locatie naar keuze (aan huis, op dienst, …). Ook samen de stap zetten naar een dienst behoort tot de mogelijkheden.

De casemanagers organiseren tweewekelijks een groepsbijeenkomst van max. 15 mama’s. Via groepsgesprekken, workshops, activiteiten en uitstappen staat het contact tussen de mama’s hierbij centraal. De inhoud van de bijeenkomst bepalen we in samenspraak. 
 

De bedoeling van dit intensief traject is om hun grip op eigen leven te verbeteren en sterk in te zetten op empowerment. Dit doen we door zowel tijdens de individuele- als groepsmomenten de focus te leggen op alle levensdomeinen. Eerder onderzoek geeft aan dat alleenstaande moeders die het MIRIAM-traject doorlopen nadien vaker een opleiding volgen, vaker solliciteren, beter hun huishoudgeld beheren en zich meer sociaal verbonden voelen. 

FOTO OK 3.jpg
FOTO OK 2.webp

Samenwerking


Om de groepssessies zo divers en leerrijk mogelijk op te bouwen werken we samen met verschillende organisaties zoals: Het Humanistisch verbond, Rebelle VZW, Wijkcentrum De Kring, Gezonde Buurt en Geïntegreerd Breed Onthaal Meetjesland


Toeleiding


De toeleiding is zowel mogelijk vanuit de mama’s zelf als door alle betrokken welzijnspartners: het Sociaal Huis, CAW, DMW Mutualiteiten, scholen, De Katrol, wijkcentra, Kind & Gezin, brugfiguren, … Aanmelden kan door contact op te nemen met de casemanager of door middel van dit aanmeldformulier. Deelname aan het traject is kosteloos en op vrijwillige basis.

 

Meer info?


Wil je meer informatie over het MIRIAM-project en de werking van de Sociale Huizen? Neem dan ook eens een kijkje naar:


Expeditie MIRIAM in Gent 


Algemene info MIRIAM-project 


Samenvattend filmpje rond MIRIAM project

 

Flyers
 

Miriam_Eeklo.JPG
flyer Evergem.JPG
Knipsel.JPG
Miriam_Maldegem.JPG
bottom of page